Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Osmaniye İl Müdürü Nihat Karademir, Cebelibereket Gazeteciler Cemiyeti’ni (CGC) ziyaret etti.
Karademir, ziyarette yaptığı açıklamada, KOSGEB’in işletmelere yönelik hızlı destek programı hakkında bilgi verdi.
Program kapsamında imalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ile Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki işletmelere faizsiz ve teminatsız geri ödemeli destek verildiğini ifade eden Karademir, şunları kaydetti:
“1981 ve sonrası doğumlu, son 3 yılda 180 günden fazla çalışmamış üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personelin "12 ay boyunca istihdam edilmesi taahhüdü. Başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması" şartı ile; yeni istihdam edilecek personel başına 100 bin lira geri ödemeli destek verilecektir. İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise, destek personel başına 10 bin lira artırımlı olarak uygulanacaktır. Başvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda işletmede çalışmıyor olan personel "yeni" kabul edilecektir. Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecektir.”
Karademir, başvuru şartlarını karşılayan işlemelerin, KOSGEB'in web tabanlı destek uygulama arayüzü olan KBS - KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden başvuru yapabileceklerini dile getirdi.
Bütçe imkanları ölçüsünde başvuru sırasına göre geçici onay verileceğini anlatan Karademir, şöyle devam etti:
“Destek ödemeleri, 6 ay + 6 ay şeklinde destek ödemesine esas iki taksit döneminin başında peşin olarak yapılacaktır. Ödeme öncesinde ve sonrasında, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu, geçmiş dönem ortalama istihdamının muhafaza ediliyor olduğu ve yeni personelin istihdam edildiği kontrol edilecektir. 6 aylık ilk taksit dönemine ilişkin yükümlülük yerine getirilmemişse 3 ay ek süre verilecek, 3 ay ek süre içinde yükümlülük tamamlanmışsa ikinci 6 aylık dönem ödenecektir.”
Karademir, destek kapsamında istihdam taahhüdünde bulunulan personelin işten ayrılması, değiştirilmesi durumunda, şartlara uygun yeni bir personel istihdam edilebileceğini, geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etme taahhütlerini yerine getirmiş olmak kaydı ile; MKİ'ler kullandıkları desteği 24 ay geri ödemesiz dönemi takiben 4'er aylık 6 taksitte faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB'e geri ödeyeceğini sözlerine ekledi.
CGC Başkanı, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Cihangir, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek KOSGEB desteklerinden şartları uyanların faydalanmasının önemli olduğunu kaydetti.