Radyo 80 | Fıstık Gibi Radyo

Kurban Bayramı'nda dikkat edilmesi gerekenler: Veteriner Hekimler Odası uyarıyor!

Gündem

Osmaniye Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yusuf Ertuğ Tufan, Kurban Bayramı'nda kurban kesecek vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Tufan, sağlıklı ve hijyenik bir kurban kesimi için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından şartlı onay/onay belgesi almış kesimhanelerin veya Kurban Hizmetleri Komisyonlarının belirlediği kesim yerlerinin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Sağlıklı Hayvan Seçimi:

Tufan, kurbanlık hayvan seçiminde de dikkatli olunması gerektiğini belirterek şunlara dikkat çekti:

Sığır ve mandada küpe olup olmadığı kontrol edilmeli.
Hayvan çok zayıf, gebe veya yeni doğum yapmış olmamalı.
Tüyler düzgün ve parlak, bakışlar ve dış görünüm canlı olmalı.
Yüksek ateş, salya ve gözde akıntı bulunmamalı.
Pis kokulu ishal ve burun akıntısı olmamalı.
Öksürük ve nefes darlığı yaşanmamalı.
Çevreye karşı aşırı tepki veya duyarsızlık olmamalı.
Yara, şişlik ve ödem görülmemeli.
Cinsiyet organlarında ve memede kötü kokulu akıntı bulunmamalı.
Hayvan varlığının devamı için öncelikli olarak erkek hayvanlar tercih edilmeli.
Hijyenik Kesim ve Atık Bertarafı:

Tufan, kesim işleminin de hijyenik koşullarda ve ehil kişiler tarafından yapılması gerektiğini vurguladı. Kesim sonrası hayvanların hastalıklı organları ve atıklarının gelişigüzel bir şekilde ortama atılmaması ve köpek gibi etçil hayvanlara çiğ olarak yedirilmemesi gerektiğini de hatırlattı.

Kesilen hayvanlara ait kistli iç organlar ve her türlü atığın derin bir çukura gömülmesi ve bulunabiliyorsa sönmemiş kireç dökülerek kapatılması gerekiyor. Kurban kesen, hayvanı yüzerek et taksimi yapan kasap ve yardımcıları ile kurban sahiplerinin etle temas eden uzuvlarında yara olmaması ve bu durumda olanların hijyenik eldiven kullanması önemlidir.

Deri Yüzme ve İç Organ Çıkarma:

Derinin yüzülmesi sırasında derinin dış kısmı ile etin teması önlenmeli. İşkembe ve bağırsaklar, et kalitesini olumsuz etkilememesi, mikropların bulaşmasını ve gelişmesini önlemek için geciktirilmeden çıkarılmalıdır. İç organların çıkarılması sırasında işkembe ve bağırsak içeriğinin ete bulaşması önlenmelidir.

Hastalıklı Organların Bertarafı:

Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan atıklar, kist hidatik riskine karşı karaciğerler ve akciğerler kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmemeli, hayvanların çıkaramayacağı derinlikte çukurlara gömülerek bertaraf edilmelidir.

Tufan, vatandaşların kurbanlarını sağlıklı ve hijyenik bir şekilde kesmeleri ve atıkların doğru şekilde bertaraf etmeleri için bu uyarılara dikkat etmelerini rica etti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.