Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan Osmaniye ile 11 ilimizde hissedilen asrın felaketiyle ilgili TBMM’de basın mensuplarıyla bir araya gelen Durmuşoğlu yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.
Durmuşoğlu açıklamalarında şunları kaydetti;
Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan, seçim bölgem Osmaniye ile 11 ilimizde hissedilen depremlerden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli olarak gerçekleşen iki büyük deprem, sonrasında yaşanan diğer depremler ve artçı sarsıntılar yaklaşık 14 milyon vatandaşımızın yaşadığı geniş bir coğrafyada büyük yıkıma yol açtı.
Asrın felaketi olarak adlandırılan bu afet sadece Cumhuriyet tarihimizin değil dünyanın en büyük felaketlerinden biri olarak kayda geçmiştir.
Devletimizin tüm kurumları, kuruluşları, personeli ve imkânları depremin ilk anından itibaren seferberlik ruhuyla felaket bölgelerinde çalışmaya başlamıştır.
Bir yandan depremin yıktığı altyapının ve yaşanan karmaşanın getirdiği zorluklar, diğer yandan olumsuz hava şartlarına rağmen depremden sadece birkaç saat sonra bakanlarımız, valilerimiz ve kaymakamlarımız deprem şehirlerine ulaşarak çalışmaların koordinesi sağlanmıştır.
AFAD’ın yanı sıra belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, polisimiz, jandarmamız, askerimiz, sağlıkçımız, öğretmenimiz, madencimiz, ormancımız, karayolcumuz, din görevlimiz, savcımız, gönüllülerimiz, velhasıl sahada ihtiyaç duyulacak herkes seferber olmuştur.
Asrın felaketi, seçim bölgem Osmaniye’de de büyük bir yıkıma sebep olmuş, depremin ilk anından itibaren hemşehrilerimize yardım için çalışmalar başlatılmıştır.
Gerek arama kurtarma çalışmaları, gerekse depremden zarar gören vatandaşlarımızın barınma ve yiyecek gibi ihtiyaçlarının karşılanması noktasında tüm imkanları seferber edilmiştir.
Tespit edilen her noktanın tamamında ön inceleme gerçekleştirilmiş ve teknik ekip ve iş makinesi olarak kurtarma çalışmalarına başlanılması sağlanmıştır. İlk arama kurtarma çalışması o kara gecenin ilk ışıklarıyla birlikte Osmaniye İl Afet Merkezimizin teknik elemanları tarafından yapılmış ve aralıksız olarak sürdürülmüştür.
İlk etapta süratle fırınların çalıştırılabilmesi için ihtiyaç hasıl olan bölgelerde imkanlar dahilinde elektrik ve doğalgaz arızalarının giderilmesi için tedbirler alınmış ve arızaların giderilmesi büyük oranda sağlanmıştır.
Kronik hastalıkları nedeniyle ihtiyaç hasıl olabilecek sürekli kullanılan ilaçların temini amacıyla nöbetçi eczaneler oluşturulması ve temin edilen ilaçların hastalarımıza ulaştırılması konusu sağlık müdürlüğümüz tarafından organize edilmiştir.
İlimizde 14.450 personel, 1.353 arama kurtarma personeli, 14 arama kurtarma köpeği, 132 arama kurtarma aracı, 1 İHA, 1 koordinasyon tırı, 74 ambulans, 408 iş makinası çalışmalarını sürdürmüştür.
İlimizde 27 noktada kurulan 2.940 çadırda 17.272 kişi barınma ihtiyacı karşılanmaktadır. 14.364 vatandaşımız kamu kurumlarımızın yurt ve spor salonlarında misafir edilmektedir.
Her birinin inşasını büyük mücadelelerle gerçekleştirdiğimiz okullarımızın önemli bir kısmı, yurtlarımız, spor salonlarımız bu felakette depremzedelerimizin en önemli sığınma yerleri, afet yönetiminin de lojistik merkezleri olmuştur.
Konteyner Kent kurulum çalışmalarımız hızla devam etmektedir.
İlimizde Kızılay koordinesinde; Kızılay, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Osmaniye Belediye Başkanlığı ve STK’lar ile 51 farklı yemek dağıtım noktasında ve 15 mobil araç ile 35 farklı lokasyonda beslenme hizmeti verilmektedir.
İlimize 856 yardım tırı gelmiş bu tırlar, 4 depo üzerinden il merkezine ve ilçelere dağıtımı yapılmıştır.
Aile ve Aosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda 57.532 afetzedeye psikososyal destek verilmektedir.
İlimizde tarımsal faaliyetleri aksatmadan devam ettirebilmek amacıyla 230 ton yem, 30.020 kg saman, 10 torba kepek, 500 kg kedi köpek maması, 7,640 kg arpa ve 14.800 torba silaj yardımı yapılmıştır. Ayrıca; 12 adet hayvan çadırı ve 30 adet branda desteği de sağlanmıştır.
Asrın felaketini yaşayan Osmaniye’de 993 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 2.606 vatandaşımız yaralı olarak en yakın sağlık kuruluşlarına sevk edilmiştir.
Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde güncel tespitlere göre deprem bölgesinde 392 bin 350 konut ve 75 bin 681 köy evinden oluşan toplam 468 bin 31 hane inşa etmeyi, Osmaniye ilimizde 11 bin 600 konut ve 1598 köy evi yapılmasını planlıyoruz.
Geçmişte pek çok afette, Van, Elazığ, Malatya, İzmir depremlerinde, Antalya ve Muğla yangınlarında, Kastamonu, Sinop, Bartın, Giresun sel afetlerinde, çukur eylemlerinde enkaza dönen il ve ilçelerimizde nasıl yaptıysak inşallah 1 yıl içerisinde 11 ilimizi tekrar ayağa kaldıracağız.
İnsanımızın bize olan inanç ve güvenini asla boşa çıkarmadık, şimdi de Allah’ın izni ve aziz milletimizin desteğiyle 6 şubat depremlerinin izlerini kısa sürede inşallah sileceğiz.
Yeni konutlar bitene kadar isteyen vatandaşlarımız çadır ve konteyner kentlerde, isteyenler misafirhane ve yurtlarda barınabilecek, isteyenler de 3 ila 5 bin lira arasında kira yardımı alabilecek.
Depremden etkilenen 1 milyona yakın vatandaşımıza 10’ar bin lira ödeme yaptık. Hak sahipleri için taşınma yardımı olarak açıkladığımız 15’şer bin liraların ödenmesine de başlandı. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına acil ihtiyaçları için 100’er bin lira ödüyoruz.
Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın vergiden sigortaya, banka borcundan kredi ödemesine kadar pek çok yükümlülüğünü erteledik.
Bölgeye özel kredi destekleri yanında depremin ülke ekonomisine etkisini azaltacak ilave kaynakları devreye soktuk. Sadece kamu bankalarımızın bölgeye destekleri 80 milyar lirayı buldu.
Çiftçilerimizin yıl içinde dağılan destekleme ödemelerini de hızla ve nakdi olarak yapıyor, hayvan kayıplarını telafi ediyoruz.
Türkiye İş Kurumu vasıtasıyla 20 bin vatandaşımızın toplum yararına çalışma projesi kapsamında istihdamına başladık.
Esnaflarımızı, küçük ve orta boy işletmelerimizi, istihdama büyük katkıda bulunan fabrikalarımızı hızla ekonomimize kazandırmak için gereken tüm araçları devreye alıyoruz.
Önümüzdeki günlerde ihtiyaca göre bu destekleri, tedbirleri, kaynakları daha da çoğaltarak depremzedelerimizin yaralarını sarmaya, bölgenin ihyasını kesintisiz sürdürmeye kararlıyız.
İlimizde Gençlik Spor Bakanımız Sayın Mehmet Muharrem Kasapoğlu başkanlığında AFAD koordinesinde yürütülen yardım çalışmaları her bir vatandaşımıza ulaştırılması için canla başla çalışan Valimiz Sayın Erdinç Yılmaz’a, Balıkesir Büyükşehir Belediyemize, Altındağ Belediyemize, tüm kamu ve sivil toplum kuruluşu görevlilerimize teşekkür ediyorum.
Bizler bu büyük felaketin ilk anından buyana canla başla çalışırken, ulaşmadık tek bir alan bırakmamak için tüm gücümüzü sarf ederken, bazı siyasi partilerin deprem bölgesinde yalan yanlış haberlerle devletimizi sorgulayıp, zarar gören vatandaşlarımız üzerinden siyaset yapmalarını da şiddetle kınıyorum.
Bugüne kadar nice badireleri devlet-millet dayanışmasıyla geride bırakmış bir ülke olarak, inşallah asrın felaketinin de üstesinden geleceğiz diyor, bir daha böyle büyük bir acı ile ülkemizin ve milletimizin karşılaşmamasını yüce Allah’tan niyaz ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”