2021 verilerine göre il genelinde bulunan toplam 721 oda 1455 yatak kapasiteli otellerde ve kamu misafirhanelerinde 90 bin 187 kişinin konakladığı, corona kısıtlamaları nedeniyle Karatepe Açık Hava Müzesini 11.477 yerli ve 168 yabancı olmak üzere toplam 11 bin 645 kişinin ziyaret ederek gezdiği açıklandı.
Osmaniye Müze Müdürü Mehmet Çavuş konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Açıklamasında ziyaret sayısına Kadirli’deki Alacami, Harun Reşit Kalesi, Kastabala Antik Kenti gibi tarihi yerlerin dahil olmadığını, bu sayınında eklendiğinde daha fazla ziyaretçi sayısının olacağına vurgu yaparak, ‘’pandemiden dolayı ziyarete gelemeyen yerli ve yabancı kişileri bu tarihi antik yerleri ve Karatepe Açık Hava Müzesi’ni gezmeye davet ediyorum.’’ ifadelerini kullandı.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, Osmaniye’de kurulan Türkiye'nin ilk ve tek Açık Hava Müzesi bölgeyi cazibe merkezi haline getirmiş ve buradaki faaliyetlerle yörenin tanıtımına katkı sağlamasının yanı sıra, yöre halkını bir araya getirerek sosyal bağları güçlendirdiğini belirtti.
Müze Müdürü Mehmet Çavuş’un verdiği bilgileri ve genel durumu da değerlendiren İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, Osmaniye’nin doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi mekânlara sahip olduğunu belirterek, şehrin barındırdığı zenginliklerle çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırladıklarını aktardı. Karatepe Açık Hava Müzesi’nin ücretli olduğunu, diğer tarihi mekanların ücretsiz olduğunu sözlerine ekleyen Torun, tarihi yerleri ziyaret edenlerin sayısında geçen seneye göre bir artış olduğunu hatırlattı. Sözlerini şöyle sürdürdü:
‘’Osmaniye Karatepe Açık Hava Müzesi 1977 yılında ziyarete açıldı. Büyük bir alanıyla Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Osmaniye ili, 3000 yıllık tarihi yerleşim geçmişi ile tespit ve tescili yapılmış 26 kale, 113 sit alanı, 5 adet ören yeri, 30 adet höyük alanı ve ülkemizin ilk ve tek açık hava müzesi olan Karatepe-Aslantaş Müzesi ile kültürel zenginliğini kanıtlayan birçok tarihi esere sahiptir. Bu özellikleri ile kültür turizminin yanında uygun coğrafi konumu, yer şekilleri ve iklim özellikleri ile birlikte, Osmaniye ilinin doğal güzellikleri de turizm açısından önemli unsurlar barındırmaktadır.’’
Osmaniye’ye önemli katkısı bulunan Kastabala gibi tarihi mekanlardaki kazı çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekleyen Torun şunları kaydetti:
‘’Coronavirüs kısıtlamalarına rağmen antik kent olan Kastabala da devam eden kazı çalışmalarının kısa süre içerisinde tamamlanarak sosyal ve kültürel alanda hizmet vereceğine inanıyorum.’’
Torun sözlerini ‘’Beklentimiz kış şartlarından sonra Açık Hava Müzesinde yerli ve yabancı turist sayısında artışların olmasıdır’’ ifadeleriyle tamamladı.