Radyo 80 | Fıstık Gibi Radyo

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'ndan Cenevre'de kritik ziyaretler

Gündem

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Derya Yanık ve komisyon üyeleri, Cenevre'de insan hakları ihlallerine yönelik önemli temaslarda bulundu.

Ziyaretler kapsamında BM Türkiye Cumhuriyeti Cenevre Daimi Temsilciliği, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve Filistin Daimi Temsilciliği'nde görüşmeler yapıldı.

BM Türkiye Cumhuriyeti Cenevre Daimi Temsilciliği'nde bilgilendirme toplantısı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun Cenevre temaslarının ilk durağı BM Türkiye Cumhuriyeti Cenevre Daimi Temsilciliği oldu. Burada Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Burak Akçapar ile bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Komisyon Başkanı Derya Yanık, toplantıda özellikle Filistin’deki insan hakları ihlalleri ve dünya genelinde artan İslamofobiye karşı etkin bir mücadele için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yanık, toplantının ardından Büyükelçi Akçapar’a ev sahipliği ve kapsamlı bilgilendirmeleri için teşekkür etti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nde İslamofobi ve Filistin görüşüldü

Komisyonun bir diğer durağı BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği oldu. Burada BM İnsan Hakları Yüksek Komiser Yardımcısı Nada Al-Nashif ile bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede dünya genelinde özellikle ABD ve Avrupa'da hızla yükselen İslamofobi ve Filistin’de yaşanan insan hakları ihlalleri masaya yatırıldı.

Yanık, görüşme sırasında İslamofobinin küresel bir tehdit haline geldiğini vurgularken, Filistin’deki soykırıma karşı uluslararası toplumun yetersiz tepkisinin altında da İslamofobi’nin yattığını belirtti. Ayrıca, İsrail'in Filistin'deki katliamları başta olmak üzere Müslüman azınlıkların maruz kaldığı ırkçılık ve ayrımcılık gibi ağır insan hakları ihlalleri üzerine geniş çaplı değerlendirmelerde bulunuldu.

Görüşmede, İslamofobi ile mücadelede uluslararası düzeyde yasal önlemler, eğitim, medya gibi birçok alanda iş birliği yapılmasının önemi de dile getirildi.

Filistin Daimi Temsilciliği'nden soykırımla mücadele mesajı

Komisyonun son durağı ise Filistin Daimi Temsilciliği oldu. Burada Filistin Daimi Temsilcisi ve Filistin Ulusal Konseyi (Fatah) üyesi İbrahim Khraishi ile bir araya gelindi. Görüşmede Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde, İsrail'in Filistin'de uyguladığı soykırıma karşı uluslararası hukuk çerçevesinde mücadelesine devam edeceği vurgulandı.

Yanık, Türkiye'nin Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'na yapılan Soykırım Sözleşmesi ihlali davasına müdahil olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin Filistin davasındaki kararlılığını bir kez daha dile getirdi. Ayrıca, Filistin’i tanıyan ülkelerin sayısının giderek artmasından ve İsrail’in soykırım politikalarına karşı yükselen itirazlardan memnuniyet duyulduğu belirtildi.

Türkiye, Filistin’in sesi olmaya devam edecek

Cenevre’de gerçekleştirilen temaslar, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun, uluslararası platformlarda Filistinlilerin yaşadığı zulme karşı mücadele kararlılığını ve artan İslamofobiye karşı duruşunu bir kez daha gösterdi. Komisyon Başkanı Yanık, Türkiye'nin her platformda Filistinli mazlumların sesi olmaya devam edeceğini ve uluslararası toplumu bu konuda daha aktif olmaya davet ettiklerini ifade etti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.