Radyo 80 | Fıstık Gibi Radyo

Vali Yılmaz'dan Osmaniye İl Afet Risk Azaltma Planı değerlendirmesi

Gündem

Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz, 13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

İldeki afet risklerini azaltmaya yönelik yapılan çalışmaları içeren İRAP Planı'nın güncel durumu hakkında bilgi veren Vali Yılmaz, 8 amaç, 37 hedef ve 129 eylemden oluşan Osmaniye İl Afet Risk Azaltma Planını değerlendirdi. 

Vali Yılmaz, bu eylemlerden 120'sinin normal, 9'unun ise acil yapılması gereken "kırmızı eylem" olarak sınıflandırıldığını belirtti.

Gerçekleşme Oranı Vali Yılmaz, şu anda İRAP kapsamındaki eylemlerin gerçekleşme oranının %69 olduğunu ve bu oranın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu vurguladı. Eylemlerin hayata geçirilmesi için AFAD İl Müdürlüğü koordinasyonunda 18 kurum ve kuruluşun çalışmalara devam ettiğini açıkladı.

Kırmızı Eylemler
Özellikle acil alınması gereken kırmızı eylemler aşağıdaki gibi sıralandı:

Meteorolojik ve iklim değişikliği kaynaklı afetler
Kütle hareketleri
Endüstriyel kazalar
Deprem
Taşkın ve sel
Bu eylemlerle ilgili sorumluluklar şu şekilde dağıtılmıştır:

Meteorolojik ve İklim Değişikliği Kaynaklı Afetler: Osmaniye Meteoroloji İl Müdürlüğü ve Osmaniye Belediye Başkanlığı.
Kütle Hareketleri: İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü.
Endüstriyel Kazalar: Osmaniye Belediye Başkanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü.
Deprem: Osmaniye Belediye Başkanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü.
Taşkın ve Sel: Osmaniye Belediye Başkanlığı ve Devlet Su İşleri 64. Şube Müdürlüğü.
Meteorolojik ve İklim Değişikliği Kaynaklı Afetler

Meteorolojik ve iklim değişikliği ile ilgili iki eylem belirlendi. Bunlardan ilki, sanayi tesislerinde atık bırakma ve baca filtreleri denetimlerinin optimize edilmesi, ikincisi ise şiddetli rüzgar nedeniyle yıkılma riski taşıyan ağaç ve direklerin tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınmasıdır. 2024 yılı itibarıyla Osmaniye Belediyesi, şiddetli rüzgârlarda 320 ağacın kesilerek riskin ortadan kaldırıldığını duyurdu.

Kütle Hareketleri Kütle hareketleri ile ilgili olarak, Merkez Oruçgazi Köyü'nde kaya düşmesine maruz kalan alanların ıslahı için yeni projeler yapılmaktadır. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, gerekli saha çalışmaları sonucunda kaya ıslahının gerçekleştirilemeyeceği sonucuna vardı ve afet bölgesindeki parsellere tapu şerhi koydu.

Endüstriyel Kazalar Endüstriyel kazalar için iki eylem belirlenmiştir. Bunlar, patlama kaynaklı çalışan sağlığı ve çevre güvenliği için işletmelerin PSI değerlerinin değerlendirilmesi ve ilk yardım eğitimi almayan çalışanlara eğitim verilmesidir. Osmaniye Belediyesi, sanayi alanlarını belirleyerek yatırımcıların bu alanlara yönlendirilmesini sağlamakta ve ilk yardım eğitimleri teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir.

Deprem Depremle ilgili olarak, metruk binaların tespit edilmesi ve tehlike arz edenlerin yıkılması amaçlanmaktadır. 2021 yılında 30, 2022'de 22 ve 2023'te 10 metruk yapının yıkımı tamamlanmıştır. 2024 yılı itibarıyla 33 metruk yapı tespit edilmiş ve 23'ünün yıkımı gerçekleştirilmiştir.

Taşkın ve Sel
Taşkın ve sel riski ile ilgili iki eylem belirlenmiştir. İlk olarak, risk altında bulunan konutların taşınması ve gerekli kamulaştırmaların yapılması, ikincisi ise taşkın riski taşıyan alanların iyileştirilmesi için köprü ve istinat duvarı imalatlarının kontrol edilmesidir. Osmaniye Belediyesi, taşkın riski taşıyan alanlarda gerekli işlemleri yürütmektedir.

Vali Dr. Erdinç Yılmaz, alınan önlemler ve gerçekleştirilen eylemlerle birlikte, Osmaniye ilinin afet risklerini azaltmak için kararlı adımlarla ilerlediğini ve yeni eylemler belirlenerek hayata geçirileceğini ifade etti. Dünya Afet Risklerini Azaltma Günü'nü kutlayarak, afetsiz günler diledi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.