Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu ile Türk Dünyası Kültür Sanat ve Sinema Vakfı tarafından gerçekleştirilen, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi'nin de paydaşı olduğu, meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri ve medya kuruluşlarının proje ortağı olduğu ve T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Türk Dünyası Belediyeler Birliği katkılarıyla düzenlenen "Fikirde Birlik 9 ülke 9 şehir 1 Festival" temasıyla gerçekleşen 7. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Ödüllü Filmler Osmaniye Gösterimi OKÜ'de gerçekleştirildi.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başlayan 7. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Ödüllü Filmler Osmaniye Gösterimi'ne Osmaniye Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Osmaniye Belediye Başkan Yardımcısı Hulisi Akkuş, Rektör Prof. Dr. Turgay Uzun, Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir, İl Müdürleri, ilçe ve Belde Belediye Başkanları,akademik ve idari personeli, çok sayıda öğrenci katıldı.
Protokolün katılımlarıyla üniversitemiz 15 Temmuz Şehitler Amfisi fuaye alanında Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından hazırlanan Türk Dünyası Film Görselleri Resim Sergisi gezildi.
Programda 2016 yılından 2022 yılına kadar geçen süreç içerisinde festivalde yer alan tanıtım videosu ve 7. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali için 2022 yılında yaşananları anlatan video gösterimi izletildi. Festivale açılış konuşmaları ile devam edildi.
Üniversitemiz Korkut Ata, bilindiği gibi Korkut Ata, Türk Dünyasının tümünün atasıdır. Korkut Ata’da da Türk dünyası ile ilgili etkinlikler yapmak gerekir ve daha güzel etkinliklere imza atmamız gerekir diyerek konuşmasına başlayan Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Festival Tertip Komitesi Başkanı Menderes Demir, 7. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Ödüllü Filmler Osmaniye Gösterimi'ne ev sahipliği yapan OKÜ Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun’a teşekkür etti.
Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Festival Tertip Komitesi Başkanı Menderes Demir, “7. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali’nin ödül ve gala gecesini İstanbul Haliç Üniversitesi’nde gerçekleştirdik. Bu sene ki festivalimize 32 bölgeden 260 film müracaat etti. Profesyonel ve öğrenci filmlerinin ödüllerini aldıktan sonra gösterime çıktık. Bu gösterime Türk dünyası Kültür Kervanı gösterimi diyoruz. Ana amaçlarımızdan bir tanesi Türk dünyasının öz ve kök değerlerinin belgesel ve film marifetiyle ortaya koymak. Bu filmleri önce kendi akrabalarımıza götürmek, göstermek akabinde tüm dünyaya hizmet etmek.” diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Turgay Uzun ise “Fikirde Birlik 9 ülke 9 şehir 1 festivalinde 7. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Ödüllü Filmler Osmaniye Gösterimine ev sahipliği yapmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Adımızın Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi olmasından dolayı bize getirdiği sorumluluk doğrultusunda biz de bu tip faaliyetlerimize Türk dünyası, Türk coğrafyası, Türk medeniyeti, Türk kültürü ve sanatı ile ilgili faaliyetlere ev sahipliği yapmak ve bunları gerçekleştirmek için özel bir çaba harcıyoruz. Burada Türk kültürü dünya kültürünün çok özel bir parçasını meydana getiriyor. Biz ne kadar evrensel anlamda bu kültüre katkı sağlayabilirsek bu dünyanın daha iyi olması için bir katkımız olacak. Bu faaliyetlerimiz artarak devam edecek. Kadim bir tarihimiz, çok değerli kültürümüz var. Türk coğrafyası Türk dünyası dediğimiz zaman Japon denizinden ta Viyana kapılarına kadar uzanan çok büyük bir coğrafyayı ifade ediyoruz. Burada yaşayan milyonlarca insanı ve halkları ifade ediyoruz. Bu nedenle belki de dünyanın en güçlü en değerli kültürel ürünleri bu coğrafyada ortaya konuyor. Biz de Türkiye Türklüğü ile Türk dünyasının birçok bölgesinde yaşayan Türk halkları arasındaki iş birliğini ne kadar sıkı tutarsak bunun gelişmesine ne kadar hizmet edersek üzerimize düşen bu sorumluluğu o kadar yerine getirmiş olacağız.” diye konuştu.
Konuşmasının son bölümünde Uzun, Bahtiyar Vahapzade’nin de dediği gibi, ‘Ağaçlar Kökünden güç alır. Dünyada her şeyin kökü var. Kökü var. Toprağın, taşın da... İnsansa kökünü. Gezdirir başında.’ “Biz de kökleri toprağa sıkı sıkıya bağlı olan bir kültürün bir milletin evlatları olarak kökümüzü unutmadan evrensel anlamda daha güçlü bir biçimde var olmaya devam edeceğiz. Bu yöndeki çabalarımızda artarak devam edecek.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Festival Tertip Komitesi Başkanı Menderes Demir, OKÜ Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun’a, Osmaniye Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Altıntaş’a, Osmaniye Belediye Başkan Yardımcısı Hulisi Akkuş, Genel Sekreterimiz Recep Şen’e, Rektör Prof. Dr. Turgay Uzun ise Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Festival Tertip Komitesi Başkanı Menderes Demir’e plaket takdim etti.
Plaket törenin ardından Osmaniye Milletvekilleri İsmail Kaya ve Mücahit Durmuşoğlu’nun telgrafları okundu. Daha sonra ise üniversitemiz Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü çok sesli korosu ve Osmaniye Belediyesi Mehteran Takımı tarafından müzik dinletisi sunuldu.
Müzik dinletisinin ardından ödül alan filmlerin, 15 Temmuz Şehitler Amfisi’nde gösterimi yapıldı.