Türkiye Gazeteciler Konfederasyonunun (TGK) girişimleri sonucu, kamu kurum ve kuruluşlarına “ihale ilanı” konusunda genelge gönderilerek uyarıda bulunuldu.
Osmaniye Cebelibereket Gazeteciler Cemiyeti (CGC) Başkanı, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve TGK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Cihangir, yaptığı açıklamada, son yıllarda kamu kurum ve kuruluşlarının ihaleye çıkmadan doğrudan temin yoluyla mal alımı yaptığını ve bu durumun resmi ilan yayınlayan günlük gazeteleri etkilediğini belirtti.
TGK’nun bu konudaki girişimlerinin olumlu sonuç verdiğini ve valilikler tarafından kamu kurum ve kuruluşlarına genelge gönderildiğini ifade eden Cihangir, şunları kaydetti:
“Bilindiği gibi kamu kurum ve kuruluşları mal alımı veya diğer hizmetlerle ilgili ihaleye çıkması zorunluluğu var. Son yıllarda bir çok kamu kurum ve kuruluşu doğrudan temin yöntem yoluna giderek alımlarını bölerek parçalayarak doğrudan gitmek gibi bir yola başvuruyorlar. Bu da ihaleye çıkamadığı için resmi ilan alan gazeteleri zor duruma düşürmektedir. Bunun üzerine Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak Türkiye genelinde bir çalışma başlatmıştık. Her ilin cemiyet başkanları valileri ziyaret ederek bilgi paylaşımında bulunmuştu. Bu kapsamda bir çok vali de ilin kamu kurum ve kuruluşlarına bir genelge göndererek bu konulara dikkat etmelerini istemişti. Ben de bu çalışmamız kapsamında Osmaniye Valisi Ömer Faruk Coşkun’u makamında ziyaret ederek bizleri de etkileyen kentimizdeki bu durumu ilettik ve kendileri de konuyla ilgili olarak bir genelge yayınladı ve bunu kamu kurum ve kuruluşlara gönderdi.”
Cihangir, kamu kurum ve kuruluşlarının mal alımlarında ihale yoluyla değil de doğrudan temin yoluna gitmesinin kurumun faydasına olmadığı gibi ilan yayınlayan gazeteleri de etkilediğini dile getirdi.
Doğrudan teminin usul ve kaideleri olduğunu hatırlatan Cihangir, “Birçok kurum maalesef ihaleye çıkmamak için alımları bölerek yapıyor. Örnek verecek olursak, belediyelerin yıllık kırtasiye ihtiyacı var. Bu ihtiyaçlar, tek listede ihale edilmiyor ve kurum içerisindeki birimlere ayrı ayrı doğrudan temin yoluyla acil ihtiyaç altında alıyorlar. Bu durum Sayıştay’ın belediye raporunda da yer almaktadır. Doğrudan teminle almak kurumu zarara sokan bir uygulamadır. Oysa bu alımlara tek kalemde ihale usulü olsa daha ucuza temin edilmiş olacaktır. Hem de ilan verilecek günlük gazetelere katkı sağlamış olacaktır. İnşallah genelde, usulüne uygun olmayan bu tür doğrudan teminlerin önüne geçecek ve günlük gazeteleri ayakta tutan ihale ilanlarının yayınlanmasına da vesilece olacaktır” ifadelerini kullandı.
VALİ COŞKUN’DAN GENELDE
Bu arada, Osmaniye Valisi Ömer Faruk Coşkun’da ihale ilanlarıyla ilgili 6 ilçe kaymakamlığı, kamu kurum ve kuruluşlar, Osmaniye Belediye Başkanlığı ile ilçe ve belde belediye başkanlıklarına genelge gönderdi.
Coşkun, genelgede şu ifadelere yer verdi:
“İlimiz genelinde doğrudan temin usulünün, genel bir ihale yöntemi olarak algılanmaması, doğrudan temin hükümlerinden faydalanmak için yapılacak ya da alınacak mal ve hizmetlerin bölünmemesi ayrıca Kamu İhale Kanununda belirtilen özel koşullar dışına çıkılmaması, istenilen rekabet ortamının yaratılarak, kamu menfaatinin en üst seviyede sağlanması, ihalelerde ilana ilişkin hükümlerin yerine getirilerek olası iptallerin önüne geçilmesi ile uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini önemle rica ederim”