İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle açıklama yaptı.
Öznavruz, tütün ürünleri tüketiminden kaynaklanan kamusal, toplumsal ve tıbbi nitelikteki her türlü zarara karşı yürütülen mücadele kapsamında ''9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'' tüm dünyada anlamlı ve önemli bir gün olarak değerlendirildiğini belirtti.
9 Şubat gününün sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç günü olabileceğini belirten Öznavruz, "Bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabalar çok değerlidir. Sigara kullanımının önlenmesi mücadelesinin önemi her geçen gün artmakta olup, bu kapsamda birinci amacımız okul çağındaki çocuk ve ergenlerin sigaraya hiç başlamamalarını sağlamak, ikinci amacımız sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza sigarayı bırakmalarında yardımcı olmaktır.
Dünya ve Türkiye' nin bir numaralı gündemi olan koronavirus solunum yollarını etkileyen bir hastalıktır. Ağır vakalarda solunum yetmezliği ve akciğer organ yetmezliği gelişir. Ölüme neden olan da daha çok bu durumlardır. Sigara bilindiği üzere en çok akciğerlerimizi etkiler. Sigara içenlerin akciğerlerinde içilen sigara miktarı ve süresine göre değişken olmakla birlikte hasar gelişir. Koronavirüsün sigara içenlerde daha ağır seyretmesinin temel nedeni budur.
Bugün tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada sigarayı bırakma polikliniklerinin etkinliği kabul görmektedir. Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir." dedi.
Osmaniye'de sigara bırakma ie ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Hasan Öznaruz şunları kaydetti;
"Sigarayı bırakmak isteyenlerin ücretsiz başvurabileceği Sigara Bıraktırma Tedavi ve Danışmanlığı polikliniklerimiz de hekimlerimizin reçete ettiği ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak vatandaşlarımıza verilmektedir.
Müdürlüğümüze bağlı Sigara Bırakma Polikliniklerine 2021 yılı içerisinde 1052 vatandaşımız sigarayı bırakmak için başvurmuştur. Farmakolojik tedavi başlanan ve/ veya danışmanlık hizmeti alan vatandaşımızdan 585 kişi sigarayı bırakmış olup, sigara bırakma oranı %55.6 dır.
Osmaniye'de sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza sigarayı bırakmalarında yardımcı olmak için Osmaniye Merkez Sağlıklı Hayat Merkezi, Osmaniye Devlet Hastanesi ve Düziçi Devlet Hastanesi olmak üzere üç sigara bırakma polikliniği ile hizmet vermektedir.
9 Şubat 2022 Dünya Sigara Bırakma Gününde Sağlık Bakanımızın başkanlığında başlatılacak olan kampanya ile En Büyük Gönüllülük Hareketi olan bağımsız ama değerlerine bağlı hayat için Görev Bende diyoruz.
Gönüllülerden beklentiler;
. Sigaranın zararları konusunda bilgilendirmeler yaparak toplumsal farkındalık oluşturulması,
. Sigara bırakmak isteyenlere destek olunması,
. Bırakmak isteyen kişilerin ALO 171 üzerinden başvurularının sağlanması,
. 4207 Sayılı Kanun ihlaline şahit olunması durumunda vatandaşlık görevini yerine getirmesi,
. Kurum/ İşletmelerde Kanuna uyum ve sigaranın bırakılmasına yönelik çalışmalar yürütülmesi,
. Kampanya kapsamında sosyal medya mecralarından düzenlenecek çalışmalara destek verilmesidir."
Bir bağımlılık türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adımın kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığı olduğuna vurgu yapan Öznavruz, "Sigarayla mücadele kapsamında sigara içip, bırakmak isteyen kişilere, Bakanlığımızın ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ile hizmet verilmekte ve sigara bırakma poliklinikleri sigarayı bırakmak isteyen kişilere hizmet sunmaktadır. Sigara içen bireylerin 9 Şubat 2022 tarihini ''TÜTÜN DUMANSIZ VE SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN YENİ BİR BAŞLANGIÇ'' olarak kabul etmeleri, başta ülkemiz ve İlimizdeki vatandaşlarımızı ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından korumak ve herkesin en temel haklarından biri olan temiz hava soluyabilmesini sağlamak için çok anlamlıdır." diye konuştu.
Tütün ve Tütün mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunun sigara ile mücadelede önemli bir aşama olduğunu hatırlatan Öznavruz, şunları ifade etti;
"Dumansız Hava Sahası konusunda halkımızda farkındalık ve bilinçlendirme yaratılması pek çok bakımdan önemlidir. 4207 Sayılı Kanun hükümlerine aykırı olarak kapalı alanlarda tütün ürünlerinin tüketilmesi durumunda vatandaşlarımızın ALO 184 SABİM, arayarak veya Yeşil Dedektör isimli akıllı telefon uygulaması ile yasanın uygulanmasına destek vermelerini bekliyoruz.
Bu vesile ile 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününü başlangıç kabul ederek sağlıklı bir yaşam sürmeniz ve yeni bir başlangıç için sigara içen tüm vatandaşlarımızı ALO 171 Sigara Bırakma Danışma hattını aramaya, İlimizde Osmaniye Devlet Hastanesi, Osmaniye Sağlıklı Hayat Merkezi ve Düziçi Devlet Hastanesinde hizmet veren Sigara Bırakma Polikliniklerine davet ediyoruz."