Kandaki antikor düzeyi de kontrol edilerek, test yapılan kişilerde aktif vaka olup olmadığı, hastalığı geçirip geçirmediği ve bağışıklık durumu gibi değerler ayrı ayrı raporlanıyor.
Osmaniye Toplum Sağlığı Merkezi Başkan Vekili Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Mikail Özdemir, yaptığı açıklamada, kentte TÜİK tarafından belirlenen 3 bin 200 hanede 9 ekiple çalışma yürütüldüğünü belirtti.
Taramada alınan kan, boğaz ve burun sürüntüsü örneklerinin Adana’ya laboratuvara gönderildiğini ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:
“Türkiye’de Covid 19 hastalığını geçiren veya halk arasında bağışıklığı incelemek için TÜİK tabanlı çalışma yürütülüyor. Tarama ekibinde doktor, hemşire, şoför ve kolluk kuvveti yer alıyor. TÜİK’in belirlediği hanelere giderek kişilerden kan, boğaz ve burun sürüntüsü, örneği alarak Adana’ya Laboratuvara gönderiyoruz. Sonuç pozitif çıkarsa kişiyi bilgilendirip bir an önce tedavi olmasını sağlıyoruz. Bu işlemler aynı zamanda Sağlık Bakanlığının veri tabanına kaydediliyor.”
Özdemir, taramalarda sosyal mesafe, temizlik ve maske kullanımıyla ilgili bilgi verildiğini anımsattı.
TÜİK’in tarama çalışmalarında Osmaniye’de hane sayısının yüksek tuttuğunu dile getiren Özdemir, “Şu an kent genelinde 3 bin 200 hane belirlendi. Vaka sayısının diğer illere göre düşük olmasından dolayı tarama sayının yüksek tutulduğunu düşünüyoruz. Hafta içi ve hafta sonu 9 ekip 36 kişilik mevcuduyla kendisine verilen haneleri taramaktadır. Sağlık Bakanlığı bu iş için 12 günlük süre belirledi” ifadelerini kullandı. ÜMİT KAHRAMAN