Öznavruz: HIV enfeksiyonu ciddi bir halk sağlığı ve toplumsal sorun
Öznavruz: HIV enfeksiyonu ciddi bir halk sağlığı ve toplumsal sorun
Osmaniye Sağlık İl Müdürü Hasan Öznavruz, Dünya AIDS Günü dolayısıyla açıklamada bulundu. Öznavruz, yaptığı açıklamada, HIV enfeksiyonunun, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir halk sağlığı ve toplumsal sorun olduğunu belirtti.
Öznavruz, yaptığı açıklamada, HIV enfeksiyonunun, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir halk sağlığı ve toplumsal sorun olduğunu belirtti.
HIV enfeksiyonunun korunmasız her türlü cinsel temas, enjektör paylaşımı, enfekte kan ve kan ürünleri transfüzyonu veya anneden bebeğe gebelik döneminde, doğum sırasında veya doğum sonrasında emzirmeyle bulaşabileceğini dile getiren Öznavruz, bulaşma yollarının çeşitliliğine bağlı olarak HIV enfeksiyonu tüm yaş gruplarında görülebileceğini anımsattı.
Türkiye’de HIV/AIDS açısından hastalığın az sıklıkla görüldüğü ülkeler arasında yer aldığını aktaran Öznavruz, şunları kaydetti:
2010 yılında HIV pozitif kişi sayısı 539 iken, 2018 yılında bu sayı yedi kat artış göstererek 3719 olmuştur. Ülkemizde, ilk vakanın görüldüğü 1985 yılından 10 Kasım 2019 tarihine kadar doğrulama testi pozitif tespit edilerek bildirimi yapılan 22,345 HIV(+) kişi ve 1864 AIDS vakası mevcuttur. Vakaların % 80’i erkek, % 20’si kadın olup; % 15,5’i yabancı uyruklu kişilerden oluşmaktadır. Vakaların en fazla görüldüğü yaş grubu ise 25-29 ve 30-34 yaş grubudur, yani bireylerin en üretken olduğu yaş grubudur. Bulaşma yoluna göre dağılıma bakıldığında, ülkemizde bildirimi yapılan vakaların %50’sinde bulaşma yolu bildirilmemiştir. Bulaş yolu bildirilen vakalar içerisinde cinsel yolla bulaş %98, damar içi madde kullanımı yoluyla bulaş %2’dir.”
Öznavruz, HIV enfeksiyonunun önlenebilir bir hastalık ve korunma önlemleri tedaviden çok daha etkili ve ucuz olduğunu vurguladı.
En sık görülen bulaşma yolunun cinsel temas olması nedeni ile tek eşliliğin yanı sıra, riskli cinsel temasta kondom kullanımı hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yolu olduğunu kaydeden Öznavruz, “Ülkemizde HIV/AIDS ile mücadelede bugüne kadar başarılı adımlar atılmış, etkisi ve kapsamı giderek güçlenen çalışmalar yürütülmüştür. 1986 yılından bu yana kan ve kan ürünleri ile bulaşmaya karşı insanları koruma amacı ile tüm kan ve kan ürünleri HIV yönünden test edilmekte ayrıca 1987 yılından beri organ ve doku nakilleri öncesinde de gerekli testler yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.