Koronavirüs pandemisinin devam ettiği süreçte Covid-19 hastalığı iyileşmiş bireylerin kanından elde edilecek immün plazma tedavisi bir çok ülke ile birlikte Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılay aracılığı ile ülkemizde de uygulanmaya başlandı.
Ülkemizde ihtiyaç duyan hastalara kullanmak üzere immün plazmanın temini ve kullanımı konusunda Bakanlığın pandemi sürecinin başlarında çalışmalar başlattığını ve “COVID-19 İmmün Plazma Tedarik ve Klinik Kullanım Rehberi” hazırlandığını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, Osmaniye'de “Bağışçı Çağrı ve Koordinasyon Merkezi”nin Haziran ayında kurulduğunu ve kurulduğu günden bu yana 135 kişiyle iletişime geçilerek bağışçı olmak üzere gerekli farkındalık eğitimi verilerek gönüllü olmaları için önerilerde bulunulduğunu kaydetti.
Bağışçı Çağrı ve Koordinasyon Merkezinin ilk günden bu yana büyük bir titizlikle hızlı, etkili ve güvenli immün plazma teminini sağlamak amacı ile bağışçı organizasyon sürecini yürüttüğünü belirten Öznavruz, "Bağışçı Çağrı ve Koordinasyon Merkezinde görevli personellerimiz; Bakanlığımız ve Kızılay algoritmasına uygun Covid-19 hastalığını tedavisi görüp iyileşen hastaların İmmün Plazma Bağışı olmaları konusunda telefon ile görüşme yapmakta ve bağışa davet etmektedirler. İmmun Plazma Bağışı sistemi randevulu sistem olarak hizmet vermektedir. Şu an ilimizde bağışçı olmayı kabul eden vatandaşlarımız için Müdürlüğümüz Bağışçı Çağrı ve Koordinasyon Merkezi koordinesinde Ülkemizde 16 bağış noktasından biri olan Adana ilindeki Kızılay bağış noktasında immun plazma bağışı alınmaktadır." diye konuştu.
Osmaniye'de bağışçı olmaları için 135 vatandaşla iletişime geçildiğini kaydeden Dr. Hasan Öznavruz, "Bu vatandaşlarımızdan bağışçı olanlara teşekkürü bir borç bilir, Covid-19 geçirmiş vatandaşlarımız Müdürlüğümüz Bağışçı Çağrı ve Koordinasyon Merkezimiz tarafından telefon ile aranıldığında plazma bağışçısı olmaya davet ediyorum." dedi.