Güneysu dergisi, 123. Sayısıyla birçok güzelliği sergileyerek yolunda olmaya, yolda olmaya devam ediyor.
Kapak düzenlemesi 15 Temmuz'a denk gelince kapak resmine Osmaniyeli 15 Temmuz şehidi Mehmet Karacatilki ve Bestami Yazgan’ın 15 Temmuz Destanı şiiri alındı. Daha önce belirlenen Düziçi Karasu Şelalesinin fotoğrafı bir sonraki sayıya bırakıldı.
Cebelibereket Gazeteciler Cemiyeti’nin şehit ailesini ziyaret etmesiyle bu karar alındı ve “vatan için can verenlere biz de dergimizin kapağını verelim. Belki küçük bir rahmet duası olur, onların unutulmayacağına dair bir işaret olur” denildi. Dolayısıyla gündeme dair anlamlı bir adım da atılmış oldu.
Güneysu ocağına her sayıda yeni katılan kalemlerle var. Yahya Kemal’in şiir-i kadim için dediği gibibu “bir meşaledir devredilir elden ele”. Güneysu da elden ele, gönülden gönüle, kalemden kaleme devrederek devam ediyor.
Dergi, iki güzel etkinliği geride bıraktı. Gelenekselleşen bu etkinlikleri, şiir şöleni ve şiir yarışması, gücü yettiğince devam ettirecek. Şiir yarışmasını lise çağıyla, üniversite de eklenebilir, sınırlamak tutmak istiyor. Büyükler için düzenlenen yarışmalarda sürekli birkaç ismin öne çıkması, ödül mantığındaki yeni isimleri gün yüzüne çıkması ilkesini gölgeliyor. Bu yüzden yeni ismi, gençlerin arasında aramaya devam edeceğini belirtiyor dergi.
Bu sayının da şiir yükü yine yazılardan fazla. Bu sayının şairleri; Bestami Yazgan, Ali Parlak, Ahmet Doğru, Lale İsmayil, Musa Serin, Celalettin Kurt, Mustafa Işık, Halit Yıldırım, Züleyha Özbay Bilgiç, Songül Özel, Ayhan Aslan, M. Nihat Malkoç, Muhammed Turan Şehitoğlu, Ahmet Ferhat Öksüz, Recep Şen, Mehmet Şirin Aydemir, Rasim Yılmaz, Selma Erdem Durmuş, Berika Gedik, Filiz Kalkışım Çolak, Ahmet Özmen Kılıç, Servet Yüksel, Perihan Damla Aksoy ve Hilmi Nadir Kocabozdoğan.
Halil Atılgan, “Çukurova Turaç Senin Özkuşun” yazısıyla turaç kuşu etrafında anlatılan efsaneleri, halk hikayelerini dile getiriyor. Ergül Altaş, “Burası Neresi?” hikâyesiyle dünyaya verilen kıymeti eleştiriyor. Ahmet Doğru, “Güneysu Dergisi 9. Şiir Şöleni ve Bestami Yazgan 4. Şiir Yarışması” yazısıyla yarışma ve şölen programını değerlendiriyor. İlkay Coşkun, “Şair Yazar Hayrettin Durmuş ile Kitaba, Şiire, Dergilere ve Hayata Dair Söyleşi” mülâkatıyla bu konulardaki şairin görüşlerini sunuyor. Kudret Şen, “İki Avuç Toprak” hikâyesiyle babasını kaybeden çocuğun bayram dramını öykülüyor. Muhammed Turan Şehitoğlu, “Bir Bayram Gününde Koca Çınarla Sohbet” yazısıyla Osmaniye’nin Çınarlı Kahve ismiyle meşhur çınarını anlatıyor. Mustafa Bal, “Bize Gelenler” bölümünde “’Aşk Medeniyetine Yolculuk’ Üzerine” yazısıyla Ahmet Sezgin’in deneme kitabını tanıtıyor.
Eski sayılardan bölümünde Bahtiyar Vahapzade’nin bir şiiri, Osmaniyeli şairleri tanıtıldığı köşede de Ömer Faruk Yılmaz var.