YÖK'ün düzenlendiği “2020 Yılı Engelsiz Üniversiteler Ödülleri"nde Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi 13 bayrak ödülü ile Engelsiz Üniversite Ödülünün sahibi oldu.
Yükseköğretim kurumlarındaki engelli bireylerin mekânlara, eğitsel imkânlara ve sosyo-kültürel faaliyetlere erişimleri konusunda farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen “Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni”, bu yıl Kovid-19 salgını dolayısıyla video konferans yöntemi ile gerçekleştirildi.
2020 Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni’ne Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Yürütücüsü ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, en çok ödül alan üniversitelerin rektörleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yetkililer ile üniversitelerdeki engelli öğrenci birim sorumluları katıldı.
Engelsiz üniversitenin, toplumun tüm kesimlerinin önlerindeki fiziki, toplumsal, kültürel ve ekonomik her türlü engeli aşabildiğini, "Engelsiz Türkiye" diye adlandırdıkları ideallerinin temel unsurlarından biri olduğunu belirten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, engelli bireylerin yükseköğrenim haklarının tam, etkin ve eşit şekilde kullanabildikleri engelsiz üniversiteleri, hep beraber bölüm bölüm, fakülte fakülte ve kampüs kampüs el birliğiyle inşa etmeyi önemsediklerini söyledi.
OKÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Türk ise “Üniversitemiz Devletimizin bize verdiği imkânları en etkin ve etkili kullanarak YÖK’ün desteği ile belirlenen standartlara uygun iç mekânda 6 bin metre dış mekânda ise 4 bin 150 metre hissedilebilir yüzey parkeleri döşemenin yanı sıra işitme ve görme engellilere kullanım kolaylığı sağlayacak asansörler, yönlendirme tabelaları ve engelli lavaboları yaptırdı. Ayrıca her otoparkta engelli araçların yanı sıra tekerlekli sandalye kullanan 2 engelli personelimiz için özel kapalı otopark yaptırarak bu personellerimizin başkalarına ihtiyaç duymadan çalışmalarını sürdürmeleri amacıyla şarjlı araç aldık ve kullanımlarına sunduk.” dedi.
Üniversitelerden rekor sayıda başvuru alındı
“Yeni YÖK" tarafından 2018 yılından bu yana geleneksel olarak verilen ödüllerin üçüncüsü, her yıl olduğu gibi bu yıl da üniversiteler tarafından yoğun ilgi gördü. 2020 yılı ödülleri için YÖK’e 116 üniversiteden toplam 841 adet olmak üzere rekor sayıda başvuru yapıldı.
- “Engelsiz Üniversite Bayrakları“ ve “Engelsiz Program Nişanı”
Engelsiz Erişim ve Engelsiz Eğitim temalarıyla düzenlenen törende, yükseköğretim kurumlarına “Mekanda Erişebilirlik”, “Eğitimde Erişebilirlik” ve “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik” olmak üzere 3 kategoride “Engelsiz Üniversite Bayrakları” ile farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına “Engelsiz Program Nişanı” verildi.
- 3 ayrı kategoride “Engelsiz Üniversite Bayrakları” verildi
Engelsiz Üniversite Bayrak ödülleri kapsamında:
“Mekanda Erişilebilirlik Bayrağı” (Turuncu Bayrak); 431 başvuru alınırken, 41 üniversite toplamda 118 Turuncu Bayrak verildi.
“Eğitimde Erişilebilirlik Bayrağı” (Yeşil Bayrak); 141 başvuru alınırken, bu başvurular neticesinde 8 üniversite toplamda 9 yeşil bayrak verildi.
“Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik Bayrağı” (Mavi Bayrak); yapılan 141 başvuru sonucunda 12 üniversite toplamda 17 mavi bayrak verildi.
- 4 üniversiteden 66 programa “Engelsiz Program Nişanı” verildi
Programlarını farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına verilen “Engelsiz Program Nişanı” için yapılan 114 başvuru arasından toplamda 4 üniversiteden 66 programa Engelsiz Program Nişanı verildi.
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi ile Afyon Kocatepe Üniversitesi 13 bayrak ödülü ile en çok bayrak ödülü alan üniversiteler olurken, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi 8 bayrak ödülü ile ikinci, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ise 6 bayrak ödülü ile üçüncü sırada yer aldı.